Nyugat 100 busz

„Jó garázs volt az a régi Nyugat: csak jó kocsikat vettek fel,
s azok futhattak, amerre akartak.”
Móricz Zsigmond, 1941.

  Móricz mondatát azért választottuk a Petőfi Irodalmi Múzeum rendhagyó Nyugat-kiállítása mottójául, mert a kiállítás egy Ikarusz buszban épült fel, és 2008 júniusától decemberéig „futott”, amerre az érdeklődők „akarták”.
A Nyugat-busz fekete-piros-szürke színvilága Falus Elek korai Nyugat-borítóit idézte meg, oldalát  háromszáz fotó díszítette, a belső térben tologatható, forgatható állványokon pedig nemcsak a Nyugat első nemzedékének legfontosabb alkotóit mutattuk be, hanem a második és harmadik generáció képviselőit is.
   
 
Sőt néhány olyan szerzőt is szerepeltettünk, akik ugyan nem tartoztak szorosan a Nyugat kötelékébe, de lázadó vagy tiszteletteli viszonyulásuk mégis fontos része a folyóirat megítélésének (József Attila, Kassák, Németh László, Márai Sándor). Kronologikus rendben bemutattuk a folyóirat történetét, valamint korabeli újságcikkekkel, karikatúrákkal az új irodalom ellen meginduló támadásokat is. Élvezetes, színes történetekkel felvillantottuk a századforduló pezsgő – a Nyugat életében is fontos szerepet játszó – kávéházi életet. Fotók, dokumentumok, grafikák, könyvborítók, illusztrációk, hangok és archív filmek százai érzékeltették azt, amit Vas István fogalmazott meg  a folyóirat huszonöt éves jubileumán: „milyen erő és bőség tárháza még mindig a Nyugat.”
A Nyugat-busz 5 hónap alatt 82 helyszínen járt, több mint 40.000 érdeklődőt vonzott. Útja során fesztiválokhoz, kulturális eseményekhez kapcsolódott: a gyulai Shakespeare-fesztivál, kapolcsi Bűvészeti Napok, a keszthelyi Helikon Napokon, a budapesti Sziget fesztivál. Érkezésekor a meghívók gyakran egész rendezvénysorozatot szerveztek, előadásokat, vetélkedőket, irodalmi esteket tartottak, sőt a nyugatos szerzők kedvenc ételeiből álló vacsorákat is kínáltak.
Amikor Móricz 1929-ben átvette a Nyugat szerkesztését, akkor – új előfizetők gyűjtése céljából – felolvasóestek tucatjait szervezte országszerte. Hasonló célt szolgált a Nyugat-busz is: rendhagyó módon akart országszerte híveket toborozni az irodalomnak. Naponta átlagosan háromszázan látták a kiállítást, annyian ahány előfizetője volt hajdanában az induló Nyugatnak.
 
 

galéria