Nyugat-kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Kultúra.hu - 2008. március 26.

Rippl-Rónai József festőművész íróportréi is megtekinthetők azon a kiállításon, amely a Nyugat című irodalmi folyóirat alapításának századik évfordulója alkalmából nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) csütörtökön.

(MTI) - A 100 éves a Nyugat című tárlat érdekében több helyről gyűjtötték össze a Babits Mihályt, Móricz Zsigmondot, Karinthy Frigyest, Szabó Lőrincet, Osvát Ernőt, Fenyő Miksát és Schöpflin Aladárt ábrázoló pasztellsorozat híres darabjait.
Emellett a kiállításon fényképekkel, kéziratokkal, kottákkal, relikviákkal, festményekkel, archív film- és hangfelvételekkel mutatják be az irodalmi folyóirat több mint három évtizedes történetét, az alapító nagy alkotók gyakran konfliktusokkal teli műhelymunkáját.
 A december 31-ig megtekinthető tárlattal a PIM nemcsak a folyóirat megalakulását, a hasábjain formálódó irodalmi modernség megszületését ünnepli, hanem a teljes magyar esztétikai kultúra, közgondolkodás, ízlés és a kritikai szemlélet korszerűsödését is - olvasható a PIM közleményében.
    
A kiállítással párhuzamosan internetes játékot is indít a PIM: a folyóiratban megjelent művekből bárki kiválaszthatja a legjobbnak tartott verseket, elbeszéléseket, regényrészletet és cikkeket, a megjelölt művekből pedig megszerkesztheti az általa legjobbnak tartott számot, amelyet kinyomtathatnak, és címlapján a hajdani munkatársak neve mellett a számot összeállító látogató neve is szerepel. Az év végén a legtöbb szavazatot kapott művekből az eredeti tipográfiát felhasználva a PIM egy évfordulós különszámot készít.