Nyugat 100 busz

A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2008 márciusában nyílt meg a száz éves Nyugatot többféle megközelítésben, négy termen át bemutató, reprezentatív kiállításunk. Ennek az átfogó, máris népszerűvé vált kiállításunknak elkészítjük utazó változatát.
Egy átalakított autóbusz, a „Nyugat 100 busz” júniustól járja az országot, és egy-egy helyszínen néhány napot tölt. Kiállításunk a korszakos jelentőségű folyóirat történetét és fontosabb alkotóit dokumentumok és fotók százaival mutatja be, de a szerzők hangfelvételek és archív filmfelvételek segítségével is megelevenednek. A Nyugat működésével kapcsolatos egyéb információkat (a Nyugat és a társművészetek kapcsolata; a Nyugat Könyvkiadó tevékenysége; budapesti és országos topográfia) érintőképernyős számítógépeken lehet majd olvasni, és (a helyi viszonyok függvényében) internetkapcsolat is lesz a PIM(nyugat100.hu) és az OSZK honlapjához (nyugat.oszk.hu).
 
A nyári időszakban kulturális rendezvényeken és fesztiválokon szeretnénk jelen lenni, ősztől elsősorban középiskolák és városi könyvtárak, múzeumok meghívására számítunk.
 
A „Nyugat 100 busz” látogatása ingyenes, a fogadó intézményektől csupán parkolóhelyet (az esetleges területfoglalási engedély beszerzését) és villanyáram csatlakozási lehetőséget kérünk. Örömmel vennénk továbbá, ha a sofőr és a kísérő szállását (ingyen vagy kedvezményes áron) biztosítanák.
 
A „Nyugat 100 busz” optimális útvonalának kialakítása érdekében kérjük, minél hamarabb jelezzék, ha szeretnék, hogy az Önök rendezvényén, településén is szerepeljen mozgókiállításunk. Sokat segítene a szervezésben, ha több helyszín együtt, egymással egyeztetve jelentkezne. (Elsősorban vidéki intézmények jelentkezéseket várjuk; a budapestieket szeretettel látjuk év végéig látogatható kiállításunkon.)
 
A formálódó menetrendet rövidesen megtalálják a a nyugat100.hu oldalon.
 
A jelentkezéseket a következő címre várjuk: nyugatbusz@pim.hu Itt érdeklődhetnek további információk után is.
 
E. Csorba Csilla
A PIM főigazgatója

kapcsolódó anyagok
A Nyugat-busz őszi és téli menetrendje
A Nyugat-busz nyári menetrendje
galéria