Örök barátunk, Lator László 1927–2023

Lator László, 2017 (Fotó: Gál Csaba, PIM) 
„az ember addig él amíg
tartaléka marad a hitre
míg fel nem éli érveit
meghajszolva és bekerítve”
 
Szárszó, november (1980)
 
 
 
 
     

 

Lator László támaszunk, örök segítőnk volt és marad a világlírában és a magyar irodalomban egyaránt. Küldetésének érezte és élvezettel is művelte az irodalom, a költészet nívós terjesztését.

Az évtizedek során gyakori vendége volt a Petőfi Irodalmi Múzeumnak: az egyik kulcsszereplőjévé vált az itt készülő interjúknak, írói esteknek és felolvasásoknak. Az első beszélgetést Eörsi István rögzítette vele a PIM Hangtára számára 1970-ben. Ő köszöntötte a Moszkvai Irodalmi Múzeum Puskin és kortársai című vendégkiállítását, később a Weöres Sándor-, és Radnóti-emlékkiállítások megnyitását is lelkesen vállalta.

1994 a jelenre is meghatározó pontja volt Lator László és a PIM együttműködésének. Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, főmuzeológus kérésére az akkor hatvanhét éves szerző vállalkozott egy több részből álló életútinterjúra, amely húsz év múlva, a 2012-ben megjelent A megmaradt világ című memoár- és önelemzőkötetének vált alappillérévé.

1998-ban az idén huszonöt éve megalakult Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja lett. Munkái, életrajza, szakirodalma ettől kezdve a DIA oldalain elérhetőek, olvashatóak, kereshetőek.

A múzeumi irodalmi beszélgetések, könyvbemutatók állandó résztvevője volt: élőkről és holtakról egyforma szenvedéllyel, közérthetően beszélt, mindig megragadta a közönség figyelmét. Ünnepi estek sokaságán köszöntötte pályatársait, mutatta be új köteteiket vagy éppen emlékezett rájuk.

Kilencvenkét esztendősen, 2019-ben belevágott egy új feladatba. Vállalkozott arra, hogy egy a PIM Médiatára számára tervezett interjú keretében, több ülésben beszélgessünk édesapja még Tiszasásváron készített családi fényképeiről. Ezek a korai képek most is, újra elvarázsolták őt, gyerekkora édeni tájaira repítették vissza. Lassanként megérlelődött bennünk a gondolat, hogy képeskönyvben adjuk közre e felvételeket. A kötet kéziratát még láthatta, lelkesülten várta megjelenését.

Nehéz őt elengedni. Öröm volt Lator Lászlóval az irodalom.

 

 

 

Dr. Kemény Aranka főmuzeológus,

Petőfi Irodalmi Múzeum, Művészeti, Relikvia-és Fotótár

 

A fenti nekrológ Lator László és a Petőfi Irodalmi Múzeum kapcsolatáról írott visszatekintés rövidített változata. Az írást hamarosan teljes terjedelmében is közzétesszük a PIM szakmai blogján gazdag linkválogatással kiegészítve, amely a PIM gyűjteményeiben található Lator László-tartalmakat mutatja be.